Heling door middel van Creativiteit

Blog

Heling door middel van Creativiteit

Ik ben ervan overtuigd dat creativiteit een middel kan zijn om bepaalde stukken in jezelf te helen.

In de laatste 5 jaar waarin ik veel creatief ben bezig geweest en daar ook veel groei in heb doorgemaakt, is er ook het één en ander in mezelf geheeld, opgeruimd, of heeft zijn plek gevonden. Ik ben er daardoor ook van overtuigd dat creativiteit een middel kan zijn om bepaalde stukken in jezelf te helen.

Je maakt immers een reis naar binnen en gevoelens en emoties komen tot uiting op het werk waar je mee bezig bent, zo ontstaat zelfreflectie en er wordt veel duidelijk over wat er in je leeft, ook de onbewuste delen worden zichtbaar. Alle ervaringen die je hebt opgedaan en de eventuele blokkades die daardoor kunnen ontstaan, kunnen tijdens creatieve uitingen naar boven komen, los gelaten worden en geheeld worden en je zo verder helpen op je levenspad, dat is me wel duidelijk.

En als een ander dan wordt geraakt door iets in jouw werk, mag er vaak ook wat geheeld worden bij die persoon, want we staan allemaal in verbinding en zo geef je, maar ontvang je ook. Mooier kan het dan toch niet?

Artistieke expressie is goed voor ons psychologisch welzijn en zou het wel eens het perfecte wapen kunnen zijn tegen stress, las ik laatst in een onderzoek wat was gedaan.

Blokkades.

Welke blokkades zouden dat nou kunnen zijn, die jou tegenhouden om jezelf creatief te gaan uiten? Als ik naar mezelf kijk en de mensen die in de workshops komen, dan springt “angst” er toch wel uit.  Bang dat het niet gaat lukken, of dat je niet goed genoeg bent. Dit kan te maken hebben met je zelfbeeld en juist dan kan het heel fijn zijn om die gevoelens op een creatieve manier te uiten. En 9 van de 10 mensen verbazen zichzelf en gaan met een grote glimlach en een nieuwe hobby of zelfs passie, weer de deur uit!

Een andere blokkade kan zijn dat je denkt helemaal niet creatief te zijn. We zijn allemaal creatief! We zijn geboren met dit vermogen en de meest creatieve mensen in de wereld zijn kinderen. Ze zijn nog niet geheel geconditioneerd en hebben nog een zeer brede kijk op het leven en kunnen nog makkelijk “intunen” op hun binnenwereld. Helaas krijgen ze tegenwoordig vanaf een bepaalde leeftijd op veel scholen weinig ruimte om creatief en speels bezig te zijn en daarom vind ik het belangrijk dat ook daar meer ruimte voor komt. In een workshop die ik gaf waarbij kinderen stenen mocht beschilderen en dotpainten kwam heel duidelijk naar voren dat ze nog een natuurlijke manier en drang hebben om te onderzoeken en te experimenteren, zo leuk om te zien! Ze zijn ontzettend ontvankelijk voor creativiteit en “kan niet” is voor kinderen een dooddoener.

Dus hoe kunnen we creativiteit stimuleren? Ik denk dat dat eenvoudig is, namelijk simpelweg de “mogelijkheid” creëren om creatief bezig te zijn. Op scholen maar ook al vroeg in de thuissituatie. “Neem” de tijd om lekker creatief aan de gang te gaan. Of dat nou voor jezelf geld of voor je kinderen, mocht je die hebben. Laat al het voor gekauwde speelgoed achterwege en ga lekker aan de slag met de fantasie van je kind. Schep de mogelijkheid en neem er de tijd voor. En vervolgens is het een kwestie van “vrij denken”. Niks moet, alles mag. Om maar even iets simpels te noemen, als je een zon uitbeeld, hoeft die niet persé geel te zijn en het gras niet persé groen. Creativiteit is vrij denken en het resultaat van het proces is eigenlijk niet zo belangrijk, wel de beleving ervan.

Levenslust.

Wanneer je lekker creatief bezig bent, ben je helemaal in het “nu”. Je voelt je blij en je eigenwaarde stijgt, je komt in een bepaalde flow en je levenslust en vitaliteit neemt toe. Je krijgt meer zelfvertrouwen. En als je iets doet waar je blij van wordt, neemt de lust voor het leven toe! Mooier dan dat wordt het toch niet?

Warme groet,

Natashja van Ginkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *