Dottend je burn-out te lijf

Blog

Dottend je burn-out te lijf

Nooit gedacht dat het plaatsen van verfdruppels zo’n helende werking zou kunnen hebben. Toen ik zelf ziek was en erachter kwam dat stress één van de belangrijkste factoren was ging ik op zoek naar iets dat me meer zou ontspannen en tot rust zou brengen. Ik probeerde yoga, meditatie maar er ging pas echt een wereld voor me open toen ik het dotten ontdekte.

Het schilderen met dots begint eigenlijk al met de voorbereiding. Het is een proces dat mijn volledige aandacht vraagt; ik maak mijn kleuren klaar, mix de verf met een medium, al in deze fase voel ik de rust in mijn lijf komen. Dan komt het moment van die eerste Dot, de verf hangt aan mijn penseel en heel voorzichtig laat ik die eerste druppel op het canvas neerkomen. Een glanzende dikke dot ligt op het doek. Mijn penseel gaat weer naar het verfbakje, ik doop mijn kwast in de verf, exact hetzelfde als daarnet en ga weer richting het schilderij. Met precies dezelfde druk en intentie zet ik de volgende druppel op het doek, in exact dezelfde grootte. Rustig haal ik adem tussendoor, mijn kwast gaat weer naar het bakje. Na dit tientallen keren herhaalt te hebben staat daar de eerste cirkel van dots op het doek.

Vervelende gedachtes en onrust lijken als sneeuw voor de zon te verdwijnen

Met zoveel focus en aandacht schilderen betekent ook dat er even helemaal niets anders is dan jij en de dots. Vervelende gedachtes of onrust lijken als sneeuw voor de zon te verdwijnen tijdens het dotten. Het heeft mij enorm geholpen tijdens mijn herstelproces en werd voor mij ook de reden om dit met andere te gaan delen.

En wat bleek, ik ben niet de enige. Deelnemers aan de Dot workshop ervaren hetzelfde. Door zo te focussen lijkt alles even helemaal te verdwijnen, ze komen terug in zichzelf. Mensen zijn echt verbaasd hoe snel dat gaat. Komen de meeste dames nog druk kwebbelend de workshopruimte binnen, na een uurtje zeggen ze meestal verbaasd: “Mijn gedachtes zijn nu helemaal stil”.
Ik zie het ook aan ze, bij binnenkomst hebben ze meestal nog een gespannen gezicht maar als ze de workshop verlaten zien ze er heel ontspannen en vooral blij uit.

De patronen waarin we dotten lijkt ook iets met je te doen. Zo word ik zelf helemaal rustig van de mandala’s (cirkels), die geven mij een gevoel van eenheid, verbinding met het universum. Andere vinden het juist fijn om in repeterende patronen te schilderen, in golven of lijnen. Het feit dat de patronen constant hetzelfde zijn geeft ons rust, je weet wat er gaat komen en in een wereld waarin alles soms onzeker lijkt, is het heel fijn om met iets voorspelbaars bezig te zijn. Het hoofd hoeft niet meer van alles te bedenken, je kunt je overgeven aan het creatieproces en wordt rustig.

Dotten het nieuwe mediteren

Ik ken deelnemers die in hun huis een hoekje hebben gecreëerd waar ze hun dot materiaal hebben liggen en dit echt als een heilige plek hebben gemaakt. Daar nemen ze de tijd voor zichzelf, daar komen ze tot rust en kunnen ze alles even loslaten.

Ik denk dat het dotten echt een nieuwe manier van mediteren is. Waar de meeste mensen het best moeilijk vinden om stil te gaan zitten en een meditatie een uur lang vol te houden hebben ze er helemaal geen erg in als ze een uur hebben gedot. Met hetzelfde resultaat; rust en stilte, ontspanning in hun lijf.

Ook nieuwsgierig geworden? Bekijk hier mijn aanbod Dot Workshops en ervaar voor jezelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *